Fritidssysselsättningar

Sommarveckan infaller under en tid då den svenska sommaren förhoppningsvis visar sig från sin bästa sida.

Dagarna under veckan kommer att vara sprängfyllda av föreläsningar, underhållning och utflykter till intressanta platser kring Siljan. De långa ljusa kvällarna och sommarnätterna gör dock att det finns tid för annat. Shopping förstås men här redovisas andra möjligheter till förströelse i det centrala Leksand.

 • Bad i Siljan – ett stenkast från skolan. Här kan också morgonpigga ta sig ett tidigt dopp.
 • Bastubad. Det finns både en herr- och dambastu! Till glädje för i första hand deltagare från vårt östliga grannland.
 • Promenad på Åkersön – ett naturreservat. Stigen som är anpassad för funktionshindrade går från skolan genom en skog med ett antal fantasirika konstinstallationer, utformade av människor med olika funktionsnedsättningar. Stigen är en bröllopsgåva 2012 från Leksands kommun till kronprinsessan Viktoria och prins Daniel (Folder kommer att finnas på skolan).
 • Solvändan är en knappt 4 km lång strandpromenad anpassad för funktionshindrade. Den utgår från Leksandsbron (centrumsidan), rundar Kyrkudden och går mot Leksands sommarland. Tillbaka kan man gå via ett naturreservat eller ta cykelvägen.
 • Japanska parken tillkom 2004 för att manifestera ett långsiktigt samarbete med staden Tobetsu på Hokkaido i Japan. Här kan man njuta av stillheten och ljudet av porlande vatten. Speciellt vackert är det på våren då de japanska bergskörsbärsträden blommar.
 • Soliga torsdagen är marknadsdag under sommaren. Då flyttar butiker ut på gågatan, ordnar bakluckeloppis, har underhållning av lokala förmågor och aktiviteter för barn.
 • Leksands kyrka är en av Sveriges största landsortskyrkor med plats för 2 300 personer. Kyrkan ligger högt, längst ut på norra udden, där Österdalälven har sitt utlopp ur Siljan. I äldre tider färdades många byavis i kyrkbåtar till kyrkan.
 • Hembygdsgårdar. Det finns sex hembygdsgårdar i närheten av Leksand. Intill Leksands kyrka, högt och vackert, ligger Leksands hembygdsgård med sina många timrade byggnader från olika århundranden.
 • Sammilsdal är en dödisgrop, bildad under senaste istiden. Platsen är sedan 1939 centrum för midsommarfirandet med flera tusen besökare. Gropen har sedan 1950 fungerat som en naturlig amfiteater. Tidigare har man här varje år i mitten på juli framfört Himlaspelet – Ett spel om en väg som till Himla bär – skriven av Rune Lindström. Numera sker framförandet i en mycket vacker teater mitt i Leksand – Sveasalen.
 • Hildasholm är en privatbostad men öppen under sommaren för allmänheten. Byggnaden var en morgongåva till hustrun av läkaren och författaren Axel Munthe och uppfördes i början av 1900-talet. Hustrun Hilda anlade ett antal symmetriska trädgårdsrum med växter typiska för trakten. Trädgården är tillgänglig för allmänheten mot en entréavgift.
 • Leksands sommarland är en aktivitetspark för främst barnfamiljer. Här finns ett vattenland med tre poler, motorland, restauranger med mera.
Snabblinkar/mer information
Om Leksand och DalarneFritidssysselsättningar 
Program och anmälanHur kommer jag dit?
Sommarveckans historik