NORDISK SOMMARVECKA 16 – 22 JULI 2017

Det var Danmark som 1981 tog initiativet till vad som sedan skulle bli en kär tradition för de vuxendöva i Norden. Den här gången – den 23:a i ordningen – hölls träffen i Leksand i Dalarna i regi av Vuxendöva i Sverige (VIS).

Sverige har tidigare varit värdland, nämligen 1983 i Höör, 1987 i Kungälv, 1993 i Ludvika, 2001 i Mariefred och 2009 i Härnösand. Årets program var som tidigare fördelat på föreläsningar, lättsam underhållning och utflykter i närområdet. Deltagarantalet har under årens lopp varierat mellan 80-130 deltagare, men den här gången var vi betydligt färre. Positivt kanske i den bemärkelsen att deltagarna därmed fick ökade möjligheter att umgås och lära känna varandra! I de här sammanhangen är det viktigt att kommunikationen fungerar, så därför fanns ett antal skrivtolkar, TSS (TSK)-tolkar och en översättare på plats.

Deltagarna anlände under söndagen. Efter frukost dagen därpå inleddes sommarveckan med en välkomsthälsning av arbetsgruppens sammankallande och fortsatte sedan med information från skolan.

Liisa Sammalpenger Finland fick därefter möjlighet att informera om den vuxendövgrupp som sedan 2013 finns i EFHOH (European Federation of Hard of Hearing People).

Sedan följde en intressant föreläsning om Dalarna med Sid Jansson som föreläsare. För svenskar i gemen en känd underhållare och trubadur med lite udda och burleska visor. Han besatt stora kunskaper om området kring Siljan. Den så kallade Siljansringen skapades för 350 miljoner år sedan då en jättestor meteorit slog ner i och skapade en natur med ett stort utbud av sevärdheter.Han kom i sin genomgång att nämna specifika saker om personer och de platser vi dagen därpå skulle besöka med buss. 

Han nämnde t.ex. 

  • att rödfärgen, en biprodukt från kopparbrytningen i Falun, bara skulle räcka i ca 65 år till.
  • att midsommarstången eller majstången väger tre kvarts ton och anses vara en fruktbarhetssymbol till den nordiska guden Frejs ära. Det finns olika varianter av midsommarstänger utsmyckade med symboler, typ tupp i toppen, ekorrar, hjärtan men vanligast är den med lövad stång med en korsarm, där det hänger blomsterprydda kransar. Nästan varje by har en egen majstång. Så ock i Leksand – enligt uppgift Sveriges största majstång! 
  • att det tillverkas ca 300 000 dalahästar per år i byn Nusnäs. Vid världsutställningen 1939 deltog Sverige med en fem meter hög dalahäst. Vid bussrundturen noterades hur man vid målningen av hästarna kunde måla två färger samtidigt med samma pensel. 
  • att Gustav Vasa som sökte stöd i Dalarna i upproret mot danskarna var upphovet till Vasaloppet – ett 90 km långt skidlopp mellan Sälen och Mora. 
  • att Anders Zorn målat tre amerikanska presidenter men är mest känd för sina målningar av nakna dalkullor

Efter bussutflykten runt Siljan under tisdag fick vi möjlighet att under en timme njuta av jazzmusik. I gruppen som hette Django Rats ingick kommande dags föreläsare Lennart R Svensson. Han är utbildad skådespelare med arbete både på teater och film men frilansar numera som föreläsare i kroppsspråk och kommunikation. Kontentan av hans föreläsning kan i korthet sammanfattas som att ”Alla mår så mycket bättre om man förstår vad som händer mellan och inom oss. Förstår man så kan man komma så mycket längre i relationer och i samverkan/samarbete. ” 

Under eftermiddagen var det fria aktiviteter. Många valde en rundvandring för att bese skolans sommarkursverksamhet i keramik, silversmide, bokbinderi och pappersmarmorering. Andra tog ett bad i Siljan (ett fåtal trotsade det kalla vattnet), bastade, tog en promenad runt Åkersön, besökte Japanska parken eller shoppade i det närbelägna centrumet. Några tog tillfället i akt och besökte Leksands Knäckebröd – ett bageri med anor från tidigt 1800-tal.

Dagen avslutades med en annan sorts kommunikation – nämligen magdans med Jenette Winroth. Hennes framträdande var väldigt kvinnligt och graciöst och med musiken förmedlade hon olika känslor och händelser.

Torsdagen inleddes av för oss svenskar välkände Bo Andersson. I sitt föredrag med titeln Insikter och utsikter berörde han sin situation med ett halvt liv som hörande och ett halvt liv som döv. Bo, journalist och dramaturg, blev som vuxen döv i en hjärnhinneinflammation. Hans anteckningar under sjukdomstiden resulterade i boken En erfarenhet rikare. Idag anser han sig som vän med sin dövhet men skulle gärna vilja slippa sin tinnitus och sina balansproblem. I föreläsningen berättade han om fördomar han mött. Saker som tyder på allmän brist på kunskap om handikapp.

Eftermiddagen hade temat ’Hänt sen sist’. Varje land gavs tillfälle att redovisa vad som gjorts sedan vi träffats två år tidigare. Det är viktigt att ta del av och utnyttja andra länders erfarenheter. 

Kvällen ägnades åt en kryssning med den K-märkta båten Gustav Vasa. Den har trafikerat Siljan sedan 1876 och är 30 m lång och 5.3 m bred. Djupgåendet är 1.9 m. Under den tre timmar långa kryssningen till långbryggan i Rättvik och åter intog vi räkor med tillbehör. Långbryggan gör skäl för namnet i och med att den går 628 meter ut från stranden.

Avslutningsdagen ägnades åt Asta Dalén som under förmiddagen pratade om ’Att förlora hörseln och komma tillbaka’.

Eftermiddagens föreläsare var Anne-Maj Magnström, född döv och synskadad i Pajala i Norrbotten. Med hjälp av en dövblindtolk berättade hon om sin ledarhund Masi. En labrador som skulle fylla 8 år den 23 november. En ledarhund är ett förflyttningshjälpmedel och idag utbildas 34 stycken per år (42 tidigare). Under föreläsningen låg Masi lugnt och avslappnat framför hennes fötter men när hon fick på sig selen var hon alert och i tjänst. En ledarhund med sele får inte störas i sitt arbete. Utan sele är den som en vanlig hund och kan klappas.

Sista kvällen med gänget gick i festens och glädjens tecken. Kocken hade fixat till en superb tre rätters middag.Nästa gång sommarveckan går av stapeln är 2019 och förmodligen i ett nytt land – nämligen Estland.