De nordiska sommarveckorna för vuxendöva är en tradition sedan 1981. Den har anordnats, till en början varje år, men från och med 1991 vart annat år. Sverige har stått som värd vid fem tidigare tillfällen.

Nästa år i mitten på juli anordnas den 23:e träffen med Sverige som arrangör. Ett preliminärt program finns redan framtaget. Deltagarna inkvarteras på Leksands folkhögskola, där också utspisning och föreläsningar sker. I programmet ingår utflykter i det vackra landskapet Dalarna. Sedan 1600-talet är Sverige administrativt indelat i 21 landskap som leds av en landshövding. I Dalarna heter hon Ylva Thörn.

Leksand ligger relativt centralt i Sverige och avståndsmässigt ca 260 km (3 timmar med bil) från Stockholm, ca 360 km (5 timmar med bil) från Oslo och ca 750 km (8 timmar med bil) från Köpenhamn. Reseinformation och dylikt ges i den kommande inbjudan!

Varje län har sina egna kännetecken. Här är några punkter som mer eller mindre är signifikativa för Dalarna.

  • De röda stugorna

Stugorna är målade med Falu rödfärg. Färgens historia kan hänföras till 1500-talet och består av pigment från Falu gruva (se karta) och består av koppar, järnockra, kiselsyra och zink. Detta är sedan utrört i rågmjölsgröt och blandat med lite fett – linolja

  • Midsommar

Det är en högtid som firas kring sommarsolståndet i norra Europa. I Sverige och Dalarna är midsommar knutet till dans kring en lövad och blomprydd stång (majstång). Maten består vanligtvis av matjessill, gräddfil, gräslök, färskpotatis och med jordgubbar och glass/grädde som efterrätt. Till maten dricks oftast snaps (starksprit).

  • Falukorven och knäckebrödet

Vid brytningen i Falu koppargruva användes linor av tvinnad oxhud. Oxarna kom i stora konvojer och slaktades vid framkomsten. Köttet saltades och röktes men på 1500-talet började man göra korv av det rökta oxköttet. Typiskt för Dalarna är också knäckebrödet, typ Falu rågtrut, Vikabröd eller Leksandsknäcke.

  • Morakniven

Kunskaper om att tillverka knivar har sina rötter i medeltiden. Här fanns rätta förutsättningar som råvaror och kunskap om järnframställning. Idag tillverkas alla Moraknivar (ca 600 olika modeller) av Morakniv AB i Mora.

  • Musiken och fiolen

Ofantligt många fiolspelande musiker har sett dagens ljus i dessa trakter. Här finns konsertarenan Dalhalla – en friluftsteater i ett nedlagt kalkstensbrott utanför Rättvik.

  • Vasaloppet

Första söndagen i mars anordnas en av världens största skidtävlingar – 90 kilometer – från Sälen till Mora. Idag har det utökats till att omfatta en hel vecka med olika längdskidtävlingar.

  • Inredning

Kurbitsmålade skåp och dalahästen hör samman med Dalarna. Den klassiska trähästen görs för hand i Nusnäs, ungefär en mil sydost om Mora.

Siljan Runt

Mer om bland annat midsommarfirandet, kyrkbåtsrodden och vasaloppet får vi information om under turen Siljan Runt den 18 juli. Förutom de platser vi passerar även om olika personligheter som Gustav Vasa, botanikern Carl von Linne’, danske författaren H C Andersen och konstnären Anders Zorn.

Siljansringen bildades för 350 miljoner år sedan då en kilometerstor meteorit slog ner i området. Området med sin specifika natur har påverkat människor genom historien.
Rundturen startar med en sväng till Leksands kulturudde och den traditionella kyrkbåten och fortsätter sedan längs turistvägen mot Tällberg. Eller Hotellberg som man skämtsamt säger eftersom här finns åtta hotell på 250 åretruntboende. De gamla bondgårdarna har byggts om till lyxhotell som förutom boende erbjuder delikata måltider.

Färden fortsätter sedan mot Rättvik och det berömda kalkbrottet och konsertarenan Dalhalla. Rättvik är också känd för Långbryggan (628 m lång) rätt ut i Siljan. Ångbåten M/S Gustaf Wasa lägger till här.

På färden mot Mora stannar vi till i Nusnäs, meckat för dalahästtillverkning. Dalahästen är en typisk svensk produkt och en symbol för hela världen. I Mora vid Vasaloppsmålet, nära stranden, tronar Gustav Vasastatyn. Här talade han till dalafolket och försökte övertala dem att göra motstånd mot danskarna.

Vår fortsatta resa går sedan via Sollerön (Siljans största ö) till Gesunda och Siljansnäs. På Gesundaberget beundrar vi den milsvida utsikten.

Snabblinkar/mer information
Om Leksand och DalarneFritidssysselsättningar 
Program och anmälanHur kommer jag dit?
Sommarveckans historik